A la falda de Montserrat i a menys d’una hora de Barcelona, t’hi espera un territori fragmentat per feixes i barraques de pedra seca, cups excavats i tines enmig del bosc on antigament hi havien hagut milers d’hectàrees de vinya. Un patrimoni vinícola únic al món amb autèntics tresors a peu de vinya.

Assaboreix els vins DO Pla de Bages que elaboren antigues nissagues de viticultors, cooperatives centenàries i petits cellers. Respira la cultura de vi d’aquesta terra, enamora’t dels paisatges espectaculars del Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central i endinsa’t entre vinyes envoltades de bosc, farigola i romaní. I és que la relació entre geologia i vi existeix des que el ser humà va fer-se viticultor, i és un patrimoni valuós del Geoparc. La història geològica ha determinat les roques, l’orografia i el microclima que conformen el paisatge. Actualment, aquí, els conreus de vinya segueixen les valls fluvials tot i que antigament van ocupar moltes vessants de muntanya a base d’infinitat de feixes. Els sòls derivats de terrenys argilosos i margosos al Pla de Bages, i margosos i calcaris a les zones més accidentades dels límits de la conca central, són els sòls predominants amb viticultura al Geoparc.

Els cellers del Bages son majoritàriament explotacions familiars, i tots tenen vinya pròpia. Aquestes característiques impliquen una cura tradicional i molt personalitzada de la vinya que es tradueix en la qualitat dels seus vins. Actualment hi ha 15 cellers adscrits a la Ruta del vi de la D.O. Pla de Bages i tota una xarxa d’establiments adherits (allotjaments, restaurants, guides de BTT, etc.) que traspuen cultura de vi.

Et recomanem

Go to Top